recently published

-20%
mama mpampa poso ego mou echtises b chantas

Μαμά μπαμπά πόσο Εγώ μου έχτισες;

 14.00  11.20
0 Reviews
 14.00  11.20

Παρουσιάζοντας το ΕΓ.ΕΝΙ.Μ.Α.

ΕΓΩΕΝΙΣΧΥΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ

Tο ΕΓ.ΕΝΙ.Μ.Α. έχει εφαρμοστεί στη πράξη πάρα πολλές φορές και έχει εκπληκτικά αποτελέσματα. Είναι το προϊόν 35 χρόνων κλινικής  παρατήρησης και θεραπείας εκατοντάδων ανθρώπων, που αντιμετώπιζαν όλη τη γκάμα της ψυχοπαθολογίας, από την πιο ήπια διαταραχή έως την πιο σοβαρή αποδιοργάνωση της προσωπικότητας.
Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων άρχισα να αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη συγκεκριμένων μοτίβων ανατροφής και διαπαιδαγώγησης, τα  οποία καθορίζουν, πέρα από την κληρονομικότητα, σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των παιδιών.
Ουσιαστικά το ΕΓ.ΕΝΙ.Μ.Α. είναι ένας οδηγός όχι μόνο για το τι να κάνει, αλλά και για το τι να μην κάνει ο γονιός προκειμένου να θωρακίσει το παιδί του από ψυχικές ταλαιπωρίες και ανασφάλειες, επικίνδυνους πειρασμούς (χρήση ουσιών), bullying κ.ά.
Παιδιά που οι γονείς τους τα σέβονται και το δείχνουν, που τα βοηθούν να αποκτήσουν ένα ισχυρό ΕΓΩ, γίνονται άτομα γεμάτα αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, ανεξαρτησία και προσωπική επάρκεια.

 

-20%
mouses diamonia b repapi

Μούσες & Δαιμόνια

 9.00  7.20
0 Reviews
 9.00  7.20

Ρεπαπή Τούλα

Κείμενα για την πεζογραφία της Ελένης Λαδιά

2000 – 2018

Μούσες  και Δαιμόνια, αναδύονται από τίς σελίδες των βιβλίων τής Ελένης Λαδιά, κατακτώντας και εμπνέοντας κάθε αναγνώστη. […]

[…]Τώρα,  περισσότερο από  ποτέ,  υπάρχει μεγάλη  ανάγκη, ιδιαίτερα στις  νεώτερες  γενιές,  να μάθουν  την  σύγχρονη ελληνική  λογοτεχνία με συγγραφείς της ποιότητας της Ελένης Λαδιά, η όποια, μέσα από πλούτο γνώσεων, εμπνέει άξιες, διδάσκοντας ταυτόχρονα ήθος και γραφή.

-10%
isis b varthalitis

Ίσις

 7.00  6.30
0 Reviews
 7.00  6.30

Βαρθαλίτης Γιώργος

Τo ποιητικό αυτό βιβλίο φιλοδοξεί να ανασυστήσει μιαν απ’ τις πιο γοητευτικές μορφές της προχριστιανικής θρησκευτικότητας: την Ίσιδα, την Θεοτόκο του αρχαίου κόσμου. Και τα ισιακά ποιήματα, αλλά και τα υπόλοιπα κομμάτια που συναπαρτίζουν αυτό το βιβλίο, στηρίζονται σε σπουδαίους συγγραφείς της αρχαιότητας, κυρίως τον Πλούταρχο, τον Απουλήιο, τον Καλλίμαχο και τον Βιργίλιο, αλλά και στη μεγάλη λυρική τέχνη του Άγγελου Σικελιανού.

Πώς ξαφνικά σαν ήλιος ανατέλεις,
ώ μελιχρή εφηβότητα γυμνή,
που σ’ έπλασε όλο χάρη ο Πραξιτέλης
κι ολόκληρη η Φωκίδα σ’ ανυμνεί!
Σε βλέπω που τον Πύθωνα τοξεύεις
κι ηχεί σαν νά ‘ναι λύρας η νευρή,
και μια μπροστά του στέκεις, μια λοξεύεις,
το βέλος σου, φαρμάκι, να τον βρει.
Κι ως να περνάς ηλιόλαμπρη Αργολίδα,
ο φανερός εσύ μα κι ο κρυφός,
τη γύμνια σου φοράς σαν αλουργίδα
και το κορμί σου ντύνεις με το φως!

-20%
apo tin idoni stin trela 1

Από την ηδονή στην τρέλα

 16.00  12.80
0 Reviews
 16.00  12.80

Michel Lobrot

Σε αυτό το βιβλίο o συγγραφέας ασχολείται με ένα θέμα που έχει ιδιαίτερα μελετηθεί από τις επιστήμες του ανθρώπου (την βιολογία, τη νευροφυσιολογία και τις σύγχρονες νευροεπιστήμες), αλλά που συνεχίζει να παραμένει ανοικτό και αμφιλεγόμενο. Είναι το θέμα της φύσης του φαινομένου της ευχαρίστησης σε αντιπαραβολή με αυτό του πόνου, πάνω στο οποίο, επιχειρεί μια καινοτόμα και ριζοσπαστική ανάλυση…

Το θέμα της ευχαρίστησης και του πόνου παραμένει αμφιλεγόμενο στη συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων. Θεωρείται ευρέως ότι μόνο υποφέροντας και παθαίνοντας κάποιος μαθαίνει, προοδεύει και εξελίσσεται. Η εμπειρία, και πολύ περισσότερο η αναζήτηση της ευχαρίστησης (και της ηδονής), δεν μπορεί παρά να «επιφέρει τα χειρότερα». Τα παραδείγματα δεν λείπουν και οι νουθεσίες πολλών γονέων και δασκάλων είναι συνεχείς και πιεστικές. (Εδώ ωστόσο θα πρέπει να διακρίνουμε τον πόνο από τον κόπο και την προσπάθεια, διότι συχνά συγχέονται). Είναι βέβαιο ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόπος και ο μόχθος που απαιτούνται συνιστούν ψυχικό πόνο. Ο πόνος μπορεί να βιωθεί περιστασιακά, στη διάρκεια της προσπάθειας, όμως βιώνεται παράλληλα με την ευχαρίστηση που προκαλεί η κινητοποίηση για τον σχεδιασμό και την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Τότε η ευχαρίστηση, όπως εξηγεί ο Lobrot, ακτινοβολεί και αντισταθμίζει τις δυνάμεις του πόνου. Διαφορετικά ο πόνος βιώνεται τραυματικά με όλες τις καταστροφικές του συνέπειες…

O Lobrot με το βιβλίο του αυτό προτείνει μια νέου τύπου κατανόηση της διαμόρφωσης του ψυχικού κόσμου και της λειτουργίας του…

-20%
machi katallagis ifantis

Μάχη καταλλαγής

 15.00  12.00
0 Reviews
 15.00  12.00

Υφαντής Παναγιώτης 

Άνθρωπος, συνάνθρωπος, Θεάνθρωπος στις αρένες της θέωσης

Η πορεία του ανθρώπου προς τη θέωση συνιστά έναν αδυσώπητο αγώνα, μια δύσβατη πορεία, ένα ισόβιο εσωτερικό μαρτύριο ή ένα διαρκή αόρατο πόλεμο που εξωτερικεύεται σε εκούσια ασκητικά γυμνάσματα. Ωστόσο, εκείνο που αποσιωπάται ή λησμονείται είναι πως όλες αυτές οι πραγματικές ή συμβολικές μάχες δεν είναι μάχες για επικράτηση. Είναι μάχες που δίνει ο πιστός, σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, για να χτίσει ή να αποκαταστήσει την ενότητα με τον εαυτό του, με τους άλλους και κυρίως με τον σταυρωθέντα και αναστάντα Ιησού Χριστό. Αυτόν  που εμπνέει και ενορχηστρώνει τα αγωνίσματα της αγάπης και στεφανώνει τους αγωνιζόμενους που πάσχουν για την απόκτησή της.
Προσεγγίζοντας συγκεκριμένα, ιστορικά και επώνυμα, παραδείγματα ο παρών τόμος αναδεικνύει διαφορετικές εκδοχές αγιότητας ως κατορθώματα συμφιλίωσης, καταλλαγής, ειρήνης και ενότητας.

-10%
mia mikri agnosti lipi

Μια μικρή άγνωστη λύπη

 16.50  14.85
0 Reviews
 16.50  14.85

Γκότσης Ηλίας

Ήταν αναπόφευκτο να τη συναντήσω – η ερημιά και η μοναξιά πάντα ευνοούν τέτοιες συναντήσεις· το βλέμμα μου ήταν καταδικασμένο να την εντοπίσει: μια μικρή άγνωστη λύπη, αμίλητη και φοβισμένη, σφιχτά γαντζωμένη στο ρείθρο του πεζοδρομίου, μουσκεμένη από τη βροχή…

Ήταν μικρούλα − στο μέγεθος μιας παλάμης; Ίσως για τον οποιονδήποτε να ήταν δύσκολο να τη δει, αλλά εγώ ήμουν εκπαιδευμένος να τις ξεχωρίζω όταν ξεφύτρωναν εδώ και κει, αδέσποτες, χωρίς προορισμό, αλλά πάντοτε διεκδικώντας ένα κορμί να κατοικήσουν…

Έσκυψα αμίλητος και την ακούμπησα. Ήταν ακόμη μαλακιά σαν ζυμαράκι, μπορούσες να της δώσεις όποιο σχήμα, όποια μορφή επιθυμούσες. Το μόνο που έκανα ήταν να τη βάλω τρυφερά στην τσέπη μου.

 

«Το βιβλίο είναι ένα βιωματικό μυθιστόρημα που μιλά για την σχέση μας με την απώλεια, τα συναισθήματα, τις αφηγήσεις για τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Μιλά ακόμα για την μνήμη και τους ανθρώπους που κουβαλάμε μέσα μας, για την συμφιλίωση και την συγχώρεση. 

Ξεκίνησε να γράφεται τον Αύγουστο του 2012, μέσα σε μια περίοδο έντονης εσωτερικής αναζήτησης και αλλαγών. Εκείνη την περίοδο με απασχολούσε το  ερώτημα σχετικά με το ποιος είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής στις ιστορίες  που αφηγούμαστε σε κάθε στιγμή της ζωής μας; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπαίνει συχνά στην κουβέντα με τους ανθρώπους σε μια ψυχοθεραπεία και συνδέεται με το πως τελικά λαμβάνουμε τις αποφάσεις για τις ζωές μας. Τα λόγια που εκφέρουμε είναι δικά μας ή είναι οι φωνές των ανθρώπων που κουβαλάμε μέσα μας; Πόσες φωνές από τον Πολυφωνικό μας εαυτό αναγνωρίζουμε; Ξεκίνησα έτσι αρχικά να γράφω ένα βιβλίο για να διαπραγματευτώ τα δικά μου ερωτήματα για την απώλεια αλλά και για την ήττα, με στόχο να μιλήσω τρυφερά για μια κοινωνία που βυθιζόταν σε μια ολένα και μεγαλύτερη συλλογική ήττα και να απαντήσω σε ένα προσωπικό επίπεδο για την θέση μου μέσα στην ιστορία μου.

Στο βιβλίο πολλά από όσα γράφω είναι λόγια των ανθρώπων που έχω δουλέψει  μαζί τους εδώ και 22 χρόνια, άλλα είναι λόγια ποιητών και συγγραφέων που εισχώρησαν βαθιά μέσα μου και τώρα πια δεν μπορώ να ξεχωρίσω σε ποιόν ανήκουν».  Ηλίας Γκότσης

-20%
lexiko nea emploutismeni ekdosi small 2

Λεξικό χωρίς γραβάτα (Νέα εμπλουτισμένη έκδοση)

 15.00  12.00
0 Reviews
 15.00  12.00

Γιάννης Βλαστάρης

Κάποτε τα μέλη της μισητής τρόικας έγιναν φιλικοί Θεσμοί, το σκληρό μνημόνιο Έντιμη Συμφωνία και οι ξένοι τοκογλύφοι εύηχοι Εταίροι. Ύστερα, οι μειώσεις των συντάξεων βαφτίστηκαν Αναπλαισίωση Ασφαλιστικού και οι παράνομοι μετανάστες απλώς Παράτυποι. Τώρα, οι  μειώσεις των μισθών ονομάζονται Αποκλίσεις, τα αυθαίρετα κτίσματα Οικιστικές Πυκνώσεις, ενώ η καθημερινότητά μας περιγράφεται ως  χαρούμενη Εποχή της Μετα-λιτότητας…
Η παρούσα εμπλουτισμένη έκδοση του Λεξικού Χωρίς Γραβάτα καταγράφει, «μεταφράζει» και σχολιάζει περισσότερα από 400 λήμματα που έχουν εισβάλει στον δημόσιο λόγο με στόχο να εξωραϊσθούν ψεύδη, καιροσκοπισμοί και πολιτικές σκοπιμότητες. Να δημιουργηθεί μία επικοινωνιακή Βαβέλ ώστε, μέσω της σύγχυσης λέξεων και νοημάτων, να υπονομευθεί ο ορθολογισμός! Να αλλοιωθούν τα κριτήρια του απλού πολίτη και, τελικά, να χειραγωγηθούν οι επιλογές του!
Τα δείγματα αυτής της Διπλής Γλώσσας, της αργκό της προπαγάνδας και της παραπλάνησης, συνοδεύονται από φωτογραφίες και άλλα  ντοκουμέντα που τα υπενθυμίζουν, τεκμηριώνοντας και τον ύπουλο ρόλο τους. Η ανάδειξή τους, λοιπόν, ίσως φανεί χρήσιμη σε όσους  αναζητούν την αλήθεια στη σκέψη και στη διατύπωση.

-10%
mikres aformes

Μικρές αφορμές

 12.00  10.80
0 Reviews
 12.00  10.80

Κώστας Κορδεράς

Πορτοκαλί δίσκος σε πράσινο φόντο
θύτης ή θύμα
σε λίγο θα δείξει το επισκεπτήριό του.
Τα αδέσποτα στα αριστερά
στο κέντρο περίθαλψης,
γαβγίζουν για την ελευθερία τους
στα διπλά συρματοπλέγματα.
Οι θεατές σωπαίνουν
πίνοντας τον πρωινό καφέ τους.
Η αυτοσυγκέντρωση
βάζει φωτιά στο υποσυνείδητο
κατεβαίνει τρέχοντας,
στα μάτια,
στο δάχτυλο που θα πατήσει τη σκανδάλη.
Αστοχείς, απορείς,
κάτι δεν πήγε καλά.
Ρωτάς το Μίμη, ακούς το Γιάννη,
σου σκοτώνει τις επιφυλάξεις,
πρέπει να προσπαθήσεις
για μια άψογη στάση
ή για μιά άριστη δικαιολογία.
Ο δάσκαλος είναι ήσυχος
θυμάσαι τα λόγια του…
έχεις μέλλον, ψάξε να το βρεις,
εκεί στην είσοδο που έμαθες
με τις κόκκινες σημαίες,
μόνος στον πράσινο βατήρα
ξέχασέ τα όλα, όσα θα ξαναβρείς,
εστίασε το βλέμμα σου,
είναι τόσο απλό!

-10%
stigmes

Στιγμές… επίμονες και βασανιστικές

 18.00  16.20
0 Reviews
 18.00  16.20

Μεϊμάρη – Τουρτόγλου Αγγελική

Ο έρωτας, ο γάμος, ο θάνατος, η αρρώστια, οι κάθε είδους σχέσεις: σχολείο, οικογένεια, επάγγελμα, ιδεολογία, ακόμα και οι τυχαίες, οι μικρές, καθημερινές σχέσεις με τον άγνωστο διπλανό μας που σίγουρα δεν θα τον ξαναδούμε, όλα αυτά που συνθέτουν τη ζωή μας και την κάνουν να γίνεται κοινή σε όλους και για όλους αναγνωρίσιμη – γι’ αυτό βρίσκονται εύκολα και τα παρηγορητικά λόγια άλλωστε – δεν παύουν ωστόσο να μας παιδεύουν τον καθένα μας ξεχωριστά. Στα μυθιστορήματα σπουδαίοι συγγραφείς, έχουν διηγηθεί πολύ αναλυτικά για όλες αυτές τις καταστάσεις της ζωής, που τις πιο πολλές φορές μας οδηγούν στα ‘‘ψυχαναλυτικά ντιβάνια’’, άλλοτε από μόδα μα τις περισσότερες φορές από ανάγκη.

Στο βιβλίο αυτό ‘‘Στιγμές ’’, θελήσαμε με πολύ λιτό τρόπο να καταγράψουμε σαν σε.. ‘‘λεξικό τσέπης’’ ας πούμε, όλα αυτά τα περίπλοκα συναισθήματα απ’ όπου όλοι περνάμε. Δεν είναι ένα βιβλίο που μας λύνει έτσι στα γρήγορα όλα όσα μας βασανίζουν. Αυτό θα ήταν ή θαύμα ή ανοησία… Όχι – όχι… Οι ‘‘Στιγμές ’’ δουλεύτηκαν  πολύ, βρέθηκαν άνθρωποι που βοήθησαν και  βοηθήθηκαν. Κάναμε τις πολλές σελίδες των μυθιστορημάτων στην κυριολεξία Μία!…. Αυτό κάνει το ‘‘αναγνωρίσιμο’’, ακόμα πιο κοντινό, πιο δικό μας… Οι ‘‘Στιγμές ’’ λοιπόν ένα βιβλίο μικρό και εύκολο στο κράτημα, καλοδουλεμένο που μιλά για τα βάσανα και τις αδικίες της ζωής χωρίς θυμό και μνησικακία, μιας και είναι αυτά τα βάσανα δικά μας   ‘‘γεννημένα’’ από μας τους ίδιους!

-10%
SKOTIA

Σκοτία

 6.00  5.40
0 Reviews
 6.00  5.40
-10%
foni galazi

Η φωνή

 14.00  12.60
0 Reviews
 14.00  12.60

Γαλάζη Πίτσα

Και μή μου άπτου

Έλεγε η φωνή

Θρηνώντας το γλυκύτατό της έαρ

Μην το αγγίσετε εσείς που το φιλήσατε

Το σκοτεινό ανοίγοντας

Στο μέτωπό του φρέαρ

 

Αφήστε να κολλάει ανεξίκακο

Το αυτί των αλλοφύλων το κομμένο

Με βάγια να περάσει τ’ αεράκι του

Ώς την συκομορέα του Ζακχαίου

 

Με τις ουρές χελιδονιών

Ψαλίδισε τον θάνατο

Με χαίρε απ’ τις λαύρες τις αγίες

Το σώμα του ὁ Μαχαιράς το μύρανε

Των ορεινών του Ευαγόρα βαφτιστήρι

 

Έαρ γλυκύ μου, έκλαιγε η φωνή

Από Αλέξανδρο σ’ Αλέξανδρο αγιασμένο

Το κάλλος σου αβασίλευτο

Χαρτί και καλαμάρι ιστορημένο

 

Με τα καρφιά στα χέρια της

Τραβούσε από τις ίνες της

Κι έραβε το πλευρό το λογχισμένο

 

Ό,τι πονούσε κι έσφαζε

Αλάλητο το κράταγε

Για να λιπαίνει

Μες στα δόντια αλεσμένο

Σ’ άλλη πλευρά ηλιόλουστη

Το νήπιο που ετοίμαζε

Έρωτα σ’ επιτάφιο ανθισμένο

Και μή μου άπτου ολόλευκη

Δραπέτευε η φωνή

Στους Εμμαούς να κόψει το ψωμί της

Και στα παλιά λημέρια της

Να βρει την αντοχή της

 

Γκιώνης τις νύχτες έκλαιγε

Μα η αυγή την εύρισκε με κυλισμένο λίθο

Να; μπαίνει στα φυλλώματα

Κι αθέατη κι απότακτη

Του άλλου έαρος πουλί

Να ετοιμάζει ήχο

-20%
psychis dromoi 14

Περιοδικό Ψυχής Δρόμοι 14ο τεύχος

 10.00  8.00
0 Reviews
 10.00  8.00
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ
Rene Soulayrol, Μιχάλης Λάβδας, π. Βασίλειος Καλλιακμάνης,
Φωτεινή Μπέη, Gregory Jensen,
π. Αθανάσιος Παραβάντσος, Γρηγόρης Βασιλειάδης.
ΚΕΙΜΕΝΑ
O παθητικός Χριστιανός.
Περί πορνογραφίας.
Κρίσεις της πίστης.
Μιλώντας στα παιδιά για τον Θεό.
recently published
-10%
autoportrait

Αυτοπροσωπογραφία στο καλοριφέρ

 12.00  10.80
0 Reviews
 12.00  10.80

Μπομπέν Κριστιάν

Μετάφραση: Μελίνα Τανάγρη

«Αυτή είναι η αυτοπροσωπογραφία μου, στις 4 Σεπτεμβρίου 1996, αύριο θα έχει αλλάξει, μπορεί και σήμερα το βράδυ, την έγραψα για να γράψετε και σεις τη δική σας, με τον τρόπο σας και να τη δώσετε μετά σε κάποιον που αγαπάτε. Αυτοί που είναι γύρω μας, κοντά μας, καμία φορά κοιμούνται, αυτοί που περνάν απ’ τις ζωές μας, τις διασχίζουν στα τυφλά, χωρίς να ξέρουν ποιοι είμαστε και που είμαστε. Είναι καλό να τους το υπενθυμίζουμε. Σας το λέω για σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 1996 στις 11,20 το πρωί στο κρύο τραγουδένιο διαμέρισμα.»

 

«Μέσα στη ροη, έτσι ήρθε και με βρήκε αυτό το ημερολόγιο. Πάνω σε μια δυσκολία με ησύχασε και με γλύκανε. Μέσα στη ροη έγινε και δικό μου κομμάτι. Για να μην το αποχωριστώ ασχολήθηκα… Το μετέφρασα. Το φρόντισα. Και με τον ίδιο τρόπο βρήκε το εκδοτικό του σπίτι, μέσα στη ροη. Και επειδή τα περισσότερα είναι στον αγώνα και σε αντιμαχίες, έκτος ροής, γυρνώ στο φωτεινό του βάθος, απλά και σιγανά. Ησυχάζω και συμφιλιώνομαι. Μπαίνω ξανά στη ροη». Μελίνα Τανάγρη.
-10%
98 percent 2 galanoudis

98% (2η Έκδοση)

 11.00  9.90
0 Reviews
 11.00  9.90

Γαλανούδης Κώστας

Το 98% ή αλλιώς «Ο καρκίνος της γυναίκας μου», γράφτηκε με αφορμή την περιπέτεια μιας γυναίκας, που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Είναι καταγραφή καταστάσεων, σκέψεων και συναισθημάτων που βίωσε ο σύντροφός της ως σύζυγος, πατέρας και φίλος, βλέποντας τη βολή τους να ανατρέπεται μετά την πρώτη αλλά και τη δεύτερη… έφοδο της ασθένειας.

Είναι μια πρωτότυπη μαρτυρία, όχι από έναν ασθενή, αλλά από ένα σύντροφο, ο οποίος καταγράφει την μάχη με τον καρκίνο από την σκοπιά του «άλλου», που επίσης πονάει, αλλά συνήθως βουβά.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένας φόρος τιμής για όλες τις γυναίκες που αντιστέκονται σθεναρά, δίνοντας την ίδια μάχη, διεκδικώντας την ζωή.

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

-10%
o gerontas mou

Ο γέροντάς μου

 10.00  9.00
0 Reviews
 10.00  9.00

Γκάντζης Αντώνης

recently published.

 

-10%
lismonimenos kipos

Ο λησμονημένος κήπος

 10.00  9.00
0 Reviews
 10.00  9.00

Μοναχός Νικόδημος

Πεζά και ποιήματα

Όταν ήμουν ακόμη νέος Μοναχός αγιορείτης, προσκλήθηκα από τον αείμνηστο θεολόγο Καθηγητή Σάββα Αγουρίδη να συμμετάσχω σε ένα Συνέδριο που έγινε στην πόλη Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Εκεί εξετάστηκαν θέματα που αφορούσαν τις θρησκείες και τις Τέχνες. Τότε εμπνεύστηκα την σειρά ποιημάτων «The heart and the wave».

Τα ποιήματα αυτά τα έγραψα στην γλώσσα του Lord Byron και απετέλεσαν την συμμετοχή μου σ’ εκείνο το Συνέδριο. Η υπόθεση του σύντομου αυτού έργου είναι η υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου μπροστά στον κυματισμό της χρονικής αβύσσου.

Όταν εμπνεύστηκα τα ποιήματα αυτά, οι λέξεις έφτασαν σε μένα στα αγγλικά, αλλά πριν από τις λέξεις «άκουσα» μέσα στο μυαλό μου μιαν άλλη γλώσσα, που είναι παγκόσμια. Την γλώσσα της μουσικής. Από τότε με κατέλαβε η επιθυμία να γράψω μουσική και να εκφραστώ μέσα από αυτήν όχι με λέξεις αλλά με καθαρές συχνότητες… Η μουσική αυτή ανάβλυζε από εντός μου και την άκουγα μέσα στο μυαλό μου. Δεν υπήρξα τρελός, γιατί κατανοούσα την ανάγκη να μάθω, να μαθητεύσω και να προσπαθήσω πολλά χρόνια για να πετύχω τον σκοπό μου. Και όντως η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε με αγώνα και συνεχή μελέτη και προσπάθεια και δεν παρέμεινε μια φαντασίωση. Εξελίχθηκε σε μια διάπυρη συνομιλία με το άπειρο, με το θρησκευτικό και το μυστικοπαθές αλλά και το ανθρώπινο περιεχόμενο του μέσα μας κόσμου. Έγινε μια μουσική γεμάτη συναισθήματα αλλά και σκέψεις, μια λυρική αναζήτηση της ομορφιάς και της λύτρωσης.

Μοναχός Νικόδημος

 

 

-20%
anamesa erota thanato

Ανάμεσα στον έρωτα και το θάνατο

 18.00  14.40
0 Reviews
 18.00  14.40

Αγόρας Κωνσταντίνος

Μελετήματα γύρω από θέματα (βιο)θεολογίας και (βιο)ηθικής, σε χριστόνομη προσωποκεντρική προοπτική για τη σύγχρονη νεωτερικότητα

Μπορεί άραγε η ορθόδοξη Εκκλησία να έχει δικό της δημόσιο, πρωτότυπο λόγο μαρτυρίας στη βιοηθική, με χριστιανική αφετηρία αλλά και σε ανοι­κτό διάλογο προς την κοσμική  βιοηθική; Ή μήπως θα πρέπει να επαναλαμβάνει, άκριτα πολλές φορές, απόψεις που έχουν ήδη διατυπωθεί είτε από την κοσ­μι­κή πλευρά (φιλοσοφική και επιστημονική) είτε από άλ­­λες χριστιανικές παραδόσεις (θεολογικές μη ορ­θό­δο­ξες), οι οποίες απόψεις τόσο οι μεν όσο και οι δε εν­δέ­χεται να είναι τελικά αντίθετες προς τις ορθόδοξες αν­θρω­πολογικές και ηθικές παρα­μέ­τρους;
Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ορθό­δοξης θεολογίας στην αντιμετώπιση επιμέρους ζητη­μάτων βιοηθικής (λ.χ. ευθανασία, αμβλώσεις, μετα­μοσχεύ­σεις, πειραματισμοί), όπως αυτά τίθενται στο σύγχρονο ιστορικοπολιτισμικό πλαίσιο και διαμορ­φώ­νονται σύμ­φω­να με τα τρέχοντα επιστημονικά δε­δο­μέ­να;
Τα έξι μελετήματα του τόμου επιδιώκουν να ανταποκριθούν στο αίτημα η Εκκλησία «να μπορέσει να διαλεχτεί με το απρόσμενο παρόν, να υπερασπιστεί την ανθρωπιά, να μαρτυρήσει τη σφραγίδα του Θεού πάνω στην κτίση και να αρνηθεί να καταντήσει κήρυκας του τρόμου και της απόγνωσης».
recently published.
-20%
christos kai politismoi 1

Ο Χριστός και οι πολιτισμοί

 18.00  14.40
0 Reviews
 18.00  14.40

Αγόρας Κωνσταντίνος

Έξι μελετήματα θεολογικής ερμηνευτικής

Θεολογικά μιλώντας η «Παράδοση» είναι ζώσα πρα­γ­μα­τικότητα και όχι απολίθωμα («παραδοσιαρχία») διότι σε τελική ανάλυση είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός στην αν­­­θρω­­πότητα και την αλήθειά του, την απέραντη. Η «Πα­ρά­­­δο­ση» της αποστολικής πίστης στην Εκκλησία, μέσα στην ισ­τορία, καθοδόν προς τη Βασιλεία, είναι από τη φύ­ση της κάτι το διαχρονικό και συνεχώς ανα­καινιζόμενο. Ό­χι ό­­μως αυτόματα ανακαινιζόμενο, αυτοανακαινιζόμενο αλ­­­λά ανακαινιζόμενο από και στους φορείς της, δηλ. κάτι που έχει ανάγκη συνεχούς «επικαιροποίησης» από εμάς σήμερα όπως είχε και από τους Πατέρες στην εποχή τους. «Παράδοση» χω­­ρίς «επικαιροποίηση» σημαίνει μουσει­ακό εύρημα, ιστορικό απολί­θω­μα, όχι ζώσα πραγματικό­τητα.

-20%
dianoigmenos anthropos 1

Ο διανοιγμένος άνθρωπος

 14.50  11.60
0 Reviews
 14.50  11.60

Αγόρας Κωνσταντίνος

Σχεδίασμα χριστοκεντρικής ανθρωπολογίας

Ο Θεός ελεύθερα έπαθε και παθαίνει στον Χριστό για μας. Το σταυραναστάσιμο προσωπικό πάθος του Θεού για τους ανθρώπους αποκαλύπτεται στο τέλος των αιώνων μέσα στην ιστορία στην μυστηριακή πραγματικότητα «Χριστός». Σε αυτή τη βάση μπορούμε και καλούμαστε να θεωρούμε τον άνθρωπο και σύνολη την ιστορία, συμμετέχοντας μυστηριακά και υπαρξιακά στην αγωνία του Χριστού για τον κάθε άνθρωπο στην κάθε ιστορία του, για όλη την ιστορία των ανθρώπων αδιακρίτως· και προσφέροντας ελπίδα προφητικά και κριτικά στον σύγχρονο κόσμο, τον νεωτερικό, που πρέπει να αγαπήσουμε πρώτα για τις αποτυχίες και τα αδιέξοδά του, και μετά για τα οράματά του που είναι και δικά μας.

 Η παρουσίαση του νέου του βιβλίου: «Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό» (video). Στοά του βιβλίου 13-10-2017.
recently published