Φεβρουάριος, 2020

03Φεβ(Φεβ 3)7:00 μ.μ.Π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΥΛΑΣ~ΑΡΜΟΣΕκκλησία, Ιδεολογία και Ουτοπία

more

Event Details

ekklisia-ideologia-outopia-athina

Οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Αντωνίου Πινακούλα

Εκκλησία, Ιδεολογία και Ουτοπία

τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19.00 στις Εκδόσεις Αρμός (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Δημήτριος Μόσχος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ
Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος, πρ. Υπουργός
π. Αντώνιος Πινακούλας, πτυχιούχος Νομικής και Θεολογίας, Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου
Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, Διδάσκων στο ΕΑΠ

Ο π. Αντώνιος Πινακούλας γεννήθηκε το 1952 στο Αργύρι Καρδίτσης. Σπούδασε νομικά και θεολογία στην Αθήνα. Εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος για δεκαπέντε χρόνια. Χειροτονήθηκε κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το 1983 και είναι εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου. Από το 1999 είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Σύναξη. Δημοσίευσε τρία βιβλία με κηρύγματά του: Ο σπόρος που έπεσε στο δρόμο (Εν πλω 2006). Το πηγάδι και η πηγή (Εν πλω 2008) και Το αλάτι της γης (Εν πλω 2014). Όπως επίσης και τη μελέτη Ψήφω κλήρου και λαού (Εν πλω 2007). Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα θεολογικού περιεχομένου σε περιοδικά και τόμους.
Ο τίτλος που έχει η συναγωγή κειμένων που δημοσιεύονται στο βιβλίο ενδέχεται να ξενίσει τους αναγνώστες του. Πιθανόν να αναρωτηθούν τι σχέση μπορεί να έχει η Εκκλησία με τις έννοιες της Ιδεολογίας και της Ουτοπίας, όπως χρησιμοποιούνται για την ερμηνεία των κοινωνικών φαινομένων. Λέξεις και νοήματα όπως πλάνη, είδωλο, συνείδηση, φαρισαϊκή συνείδηση, βασιλεία του Θεού και χιλιασμός δείχνουν τη βαθειά σύνδεση των εννοιών της ιδεολογίας και της ουτοπίας με τον χριστιανισμό, τη διδασκαλία του και την ιστορία του. Χρειάστηκαν αιώνες χριστιανικής συλλογικής ζωής, μελέτη και βίωση των χριστιανικών διδασκαλιών, αλλά και η ριζική αμφισβήτησή τους για να φτάσουμε στις έννοιες ερμηνείας των κοινωνικών φαινομένων της ιδεολογίας και της ουτοπίας. Τα φαινόμενα αυτά έχουν ιστορία όση έχει και η συλλογική ζωή των ανθρώπων. Αυτό που συμβαίνει στην νεοτερική και μεταχριστιανική εποχή, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, είναι πως οι ίδιες οι έννοιες τους εξιστορικεύονται. Η συζήτησή τους δηλαδή δεν είναι θεωρητική ενασχόληση, αλλά συμμετοχή στην ιστορική δραστηριότητα του ανθρώπου και κυρίως στην πολιτική δράση.
ekklisia-ideologia-outopia-athina

Ώρα

(Δευτέρα) 7:00 μ.μ.

Τοποθεσία

Εκδόσεις Αρμός

Μαυροκορδάτου 11, 10678

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Εκδόσεις Αρμός
X
X