Δεκέμβριος, 2019

04Δεκ(Δεκ 4)5:00 μ.μ.(Δεκ 4)5:00 μ.μ.Σειρά 5 Μαθημάτων Φιλοσοφίας με τον Θεοφάνη ΤάσηΨηφιακός ανθρωπισμός: Αυτονομία, τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη τού βίου

Ώρα

(Τετάρτη) 5:00 μ.μ. - 6:30 μ.μ.

Τοποθεσία

Στοά του Βιβλίου

Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου 10564 Αθήνα

Event Details

mathimata tasis stoa

5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Ψηφιακός ανθρωπισμός: Αυτονομία, τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη τού βίου
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή και  ώρα 17.00-18.30

Στην εικονιστική κοινωνία οι απαισιόδοξες φωνές προβλέπουν ένα ζοφερό μέλλον υποδούλωσης τού ανθρώπου στους αλγορίθμους, τη βιολογική μετάλλαξή του σε μια ανεπιθύμητη μορφή ή ακόμη και την ολοκληρωτική εξαφάνισή του.
Από την άλλη οι αισιόδοξες φωνές διακηρύσσουν ότι θα προσαρμοστούμε βαθμιαία στην τεχνική εξέλιξη, απολαμβάνοντας τα οφέλη της, ή ότι ανατέλλει μια νέα εποχή για το ανθρώπινο είδος, που υπερβαίνοντας τους βιολογικούς περιορισμούς του θα αποικίσει τελικά το σύμπαν εκπληρώνοντας το πεπρωμένο του.
Είναι δυνατόν να παραμείνουμε κριτικοί τόσο ως προς το ευαγγέλιο των υπερανθρωπιστών μιας ανθρωπότητας απελευθερωμένης και ευτυχούς χάρη στην τεχνική εξέλιξη όσο και ως προς τη σκοτεινή προφητεία των τεχνοφοβικών, τη δυστοπία ενός τεχνοολοκληρωτισμού ή τού πλήρους αφανισμού τής ανθρωπότητας; Πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια αναστοχαστική τέχνη τού βίου όταν αβίαστα
εκχωρούμε στην καθημερινότητα τη διαχείριση των επιλογών και τη λήψη αποφάσεων σε αλγορίθμους για ν’ ανακουφιστούμε από το άχθος τής ελευθερίας;
Στα μαθήματα θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού ανθρωπισμού ως πρόταγμα αυτογνωσίας που διερευνά τι συνιστά την ανθρωπινότητα υπερασπιζόμενος μια σχετική ή, ίσως και, την ύστατη αυτονομία τού ανθρώπου τόσο έναντι των αλγορίθμων όσο και έναντι τής ψηφιακής εικόνας εαυτού.

1. Παρασκευή 1η Νοεμβρίου

Πώς να ζήσω; Τέχνη τού βίου και ψηφιακοί αλγόριθμοι.

2. Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

Αυτονομία 1.0: Όρια, περιεχόμενο και προϋποθέσεις της.

3. Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Αυτονομία και ψηφιακή αυτογνωσία: Selftracking, Lifelogs και ο μετρήσιμος εαυτός.

4. Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Αναβαθμιστείτε ή εξαφανιστείτε: Ηθική τής τεχνητής νοημοσύνης και ο πειρασμός τού υπερανθρωπισμού.

5. Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα το ίδιο μένουν; Νόημα, ελευθερία και θνητότητα στην εικονιστική κοινωνία.

Δηλώσεις Συμμετοχής και πληροφορίες εδώ!

mathimata tasis stoa
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε το διδακτορικό του στην Φιλοσοφία με άριστα μετ’ επαίνου στο Freie Universität Berlin. Διδάσκει Σύγχρονη Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität και είναι μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στην Αυστρία και στην Γερμανία. Η ερευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας και περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του «Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία» (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και «Καστοριάδης, μια φιλοσοφία της αυτονομίας» (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τρία έργα του: «Φάρμακον» (Εκδόσεις Ευρασία) και οι ποιητικές συλλογές «Φυσιολογικά ευρήματα» (Εκδόσεις Κέδρος) και «Απογεύματα στον καπιταλισμό» (Εκδόσεις Τυπωθήτω). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger και Roberto Mangabeira Unger. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί τακτικά στην Athens Review of Books, στην Καθημερινή και στο Liberal.
Περισσότερα για τον συγγραφέα εδώ.
Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εδω.
Δείτε εδώ τη συζήτηση του  φιλοσόφου Θεοφάνη Τάση και του ψυχαναλυτή Μιχάλη Πέτρου για την επιμέλεια εαυτού.
Δείτε εδώ τη συζήτηση του  Θεοφάνη Τάση και του Αριστείδη Χατζή με θέμα ” Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος”.
Δείτε εδώ τη συζήτηση του  φιλοσόφου Θεοφάνη Τάση και του επιστήμονα Μιχάλη Μπλέτσα για τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.
Δείτε εδώ τη συζήτηση του  φιλοσόφου Θεοφάνη Τάση και του πολιτικού επιστήμονα Στάθη Καλύβα για την Ιστορία, την πολιτική και την ψηφιακή τεχνική.
mathimata tasis stoa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδόσεις Αρμός