Δεκέμβριος, 2020

19Δεκ(Δεκ 19)5:00 μ.μ.«Ονειροτοπία» του Ηλία ΓκότσηΔιαδικτυακή παρουσίαση

Ώρα

(Σαββάτο) 5:00 μ.μ.

Event Details

oneirotopia diadiktuaki

Οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Γκότση

Ονειροτοπία

Αφηγήσεις για την ψυχική ανθεκτικότητα σε δύσκολους καιρούς.

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 17:00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Κατερίνα Ζύμνη, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Συνιδρύτρια και Εκπαιδεύτρια στην Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας «γίγνεσθαι».

Κρυσταλία Πατούλη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Δημοσιογράφος

Αγνή Στρουμπούλη, Αφηγήτρια παραμυθιών

Ευαγγελία Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Και ο συγγραφέας του βιβλίου Ηλίας Γκότσης

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω Youtube εδώ!

Στην Ονειροτοπία, ένα βιβλίο για την ψυχική ανθεκτικότητα, οι σκέψεις του συγγραφέα «συνομιλούν» με προσωπικά βιώματα ανθρώπων σχετικά με το πώς η φροντίδα, τα αποθέματα, η κατανόηση του φόβου, η επανάκτηση του ελέγχου, οι αφηγήσεις για την ταυτότητα, η συνειδητοποίηση του αποκλεισμού και κυρίως η σύνδεση με τα όνειρά μας, μπορούν να αποτελούν μέσα για την ενδυνάμωση του εαυτού, των διαπροσωπικών σχέσεων και των ομάδων.
Τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο μάς απασχολούν διαχρονικά, όποτε μια κρίση θέτει στο κέντρο της ζωής μας το φόβο και ανατρέπει σταθερές και βεβαιότητες της καθημερινότητάς μας. Ο στόχος είναι να τεθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις για την ψυχική ενδυνάμωση σε περιόδους ατομικών και συλλογικών κρίσεων, σε «δύσκολους καιρούς».
Οι αφηγήσεις γράφτηκαν όλες μέσα στην περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας από ανθρώπους που συμμετείχαν σε ένα μεγάλο διαδικτυακό πρότζεκτ με στόχο την ψυχική ανθεκτικότητα.
«Πολλές φορές ένιωσα φόβο, σε καταστάσεις λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, όμως μέσα μου ήταν πάντα ζωντανό εκείνο το θαρραλέο παιδί που ήξερε ότι οι πληγές πονάνε για λίγο και ίσως να σου αφήσουν και μια ουλή, αλλά μόλις τις φροντίσεις μπορείς να βγεις πάλι στο δρόμο για την επόμενη περιπέτεια.»
Ο Ηλίας Γκότσηςείναι κοινωνιολόγος και οικογενειακός-συστημικός θεραπευτής, προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΟΚΑΝΑ. Ασχολείται με το χώρο των εξαρτήσεων από το 1991, όταν εργάστηκε ως εθελοντής στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ. Από το 1995 εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ. Αρχικά στον τομέα της πρόληψης (έως το 1999) και κατόπιν ως επιστημονικός υπεύθυνος στη Μονάδα Εφήβων ΑΤΡΑΠΟΣ-ΟΚΑΝΑ (έως το 2015). Έκτοτε, είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ. Σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες στον τομέα της πρόληψης για την ψυχο-κοινωνική υγεία και τη θεραπεία των εξαρτήσεων. Έχει εκπαιδευθεί (1996-2010) στην οικογενειακή θεραπεία, στις αφηγηματικές πρακτικές και στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αναστοχαστικότητα και τη διαλογική και πολυφωνική προσέγγιση. Και έχει παρουσιάσει εφαρμογές από το πεδίο σε συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει σειρά άρθρων για την πολυφωνική προσέγγιση και την Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση. Την περίοδο που ήταν επιστημονικός υπεύθυνος στην ΑΤΡΑΠΟ εργάστηκε ως οικογενειακός και ομαδικός θεραπευτής, ενώ επί μεγάλο χρονικό διάστημα αξιοποίησε βιωματικές και εκφραστικές πρακτικές σε ομάδες εφήβων. Ως επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ έχει διατελέσει βασικός εκπαιδευτής επαγγελματιών στο πεδίο της οικογενειακής θεραπείας, της εποπτείας, των εκφραστικών μέσων και της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης. Την άνοιξη του 2018 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, ένα βιωματικό ψυχολογικό μυθιστόρημα με τίτλο Μια Μικρή Άγνωστη Λύπη, ενώ το Νοέμβριο του 2019 το δεύτερο με τίτλο Η γραμματική των Αποθεμάτων — και τα δύο από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος στις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ, ένα Διαλογικό Κέντρο Βιωματικής και Καταξιωτικής Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης.
Ο Ηλίας Γκότσης μιλά για το βιβλίο του “Ονειροτοπία”.
“Ονειροτοπία: Ένα βιβλίο για την ψυχική ενδυνάμωση σε δύσκολους καιρούς” γράφει η Ηλέκτρα Ζαργάνη στο Κουτί της Πανδώρας.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Ηλία Γκότση στη Δήμητρα Διδαγγέλου και τα Ψυχο-γραφήματα.
oneirotopia diadiktuaki
Εκδόσεις Αρμός