Δεκέμβριος, 2021

11Δεκ12:15 μ.μ."Πανδημία και περιοριστικά μέτρα" του Θανάση ΧατζόπουλουΣτον “Κήπο του Μουσείου” του Αρχαιολογικού Μουσείου

pandimia kipos

Event Details

pandimia kipos

Oι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Χατζόπουλου

Πανδημία και περιοριστικά μέτρα

Ο ψυχισμός απέναντι στον θάνατο και στους περιορισμούς του

το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12.15  στον “Κήπο του Μουσείου” του Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44, Αθήνα)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ελίζα Νικολοπούλου, ψυχαναλύτρια ΕΨΕ

Ιωάννα Παναγιωτοπούλου, ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια ΕΨΕ

Μαριαλένα Σπυροπούλου, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας

και ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Χατζόπουλος

Η είσοδος στον “Κήπο του Μουσείου” θα επιτρέπεται  με την επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

pandimia kipos
Η ανθρωπολογική και κοινωνική συνθήκη της πανδημίας συνιστά μια πρόκληση για τον ανθρώπινο ψυχισμό, που έρχεται αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με τη συνθήκη της μολυσματικής νόσου, του θανάτου και της θνητότητας. Παράλληλα οι περιορισμοί ως μέτρο προφύλαξης θέτουν σε αναστολή την κινητικότητα, περιορίζοντας δραματικά αυτήν που μεσολαβεί την επιθυμία και την ικανοποίησή της, αφού τόσο η αναζήτηση ευχαρίστησης όσο και η αποφυγή δυσαρέσκειας βρίσκονται υπό την αιγίδα της ψυχοσωματικής κινητικότητας η οποία περιορίζεται. Ποιες οι συνέπειες όλων αυτών, ειδικά όταν αφορούν ολόκληρες κοινωνίες, και ποια είναι τα δυσοίωνα «δώρα» που μπορεί να φέρνει ο επιβεβλημένος εγκλεισμός; Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου δοκιμάζονται η ευθραυστότητα της ζωής και η ευαλωτότητα του ανθρώπου, καλούμαστε να αναστοχαστούμε την ανθρώπινη κατάσταση και η ψυχανάλυση, μολονότι και η ίδια επηρεάζεται από την καινοφανή αυτή συνθήκη, δείχνει ορισμένους δρόμους με τον τρόπο που προσεγγίζει το ανθρώπινο υποκείμενο και τον ψυχισμό.
«Οι αόρατοι εχθροί είναι οι χειρότεροι». Συνέντευξη στον Κώστα Κατσουλάρη και την Bookpress
Ο Θανάσης Χατζόπουλος είναι ποιητής και μεταφραστής, παιδοψυχίατρος και ψυχαναλυτής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Είναι μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne (Παρίσι) και της International Winnicott Association (Σάο Πάολο), του ελληνικού τμήματος της οποίας είναι υπεύθυνος.
Γραφές της ψυχανάλυσης
Επιστημονικός υπεύθυνος: Θανάσης Χατζόπουλος
Οι “γραφές της ψυχανάλυσης” αποτυπώνουν κάθε φορά μια διαφορετική εκδοχή από τον πλούτο της κλινικής εμπειρίας της ψυχανάλυσης. Και του ιδιαίτερου τρόπου της να προσεγγίζει τα φαινόμενα της ζωής και του πολιτισμού.
pandimia kipos
Εκδόσεις Αρμός