Τέχνη και Ψυχανάλυση
21feb8:45 pmΤέχνη και ΨυχανάλυσηΣτις Εκδόσεις Αρμός
Event Details
diaperastika-vlemmata ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ Η Κωνστάνς Αθανασιάδου και ο Θανάσης Χατζόπουλος σας προσκαλούν την ΤΡΙΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 20.45 στο πατάρι των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ, Μαυροκορδάτου 11, πλησίον εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής. H Sylvette Gendre–Dusuzeau (ανθρωπολόγος-ψυχαναλύτρια)
Event Details
diaperastika-vlemmata
ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ
Η Κωνστάνς Αθανασιάδου και ο Θανάσης Χατζόπουλος σας προσκαλούν
την ΤΡΙΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 20.45 στο πατάρι των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ, Μαυροκορδάτου 11, πλησίον εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής.
H Sylvette Gendre–Dusuzeau (ανθρωπολόγος-ψυχαναλύτρια) θα μιλήσει με θέμα:
«Διαπεραστικά Βλέμματα»
Διαπεραστικά και θανατηφόρα βλέμματα επηρεάζουν σε βάθος τους οικογενειακούς δεσμούς μιας νέας κοπέλας. Η αφήγηση αποκτά τη μορφή «κλινικού παραμυθιού». Ονειρικές υποβλητικές εικόνες αντικατοπτρίζουν τον μύθο της Μέδουσας, αλλά και το παραμύθι της Χιονάτης. Οι εικόνες αυτές μεταβάλλονται στην πορεία της μεταβιβαστικής σχέσης οδηγώντας σε ανακατάταξη των εσωτερικευμένων οικογενειακών δεσμών της και ανοίγοντας νέες διόδους στον ψυχισμό της.
και
Η Άννα Αγγελοπούλου (ανθρωπολόγος-ψυχαναλύτρια) θα μιλήσει με θέμα:
«Η Μάσκα της Μέδουσας και τα πουλιά της αλήθειας. Μεταμορφώσεις ενός μύθου»
Στον μύθο της Μέδουσας το βλέμμα της μαρμάρωνε θεούς και ανθρώπους: όποιον τολμούσε να την κοιτάξει στα μάτια. Το μυθικό μοτίβο της απολίθωσης μέσα από το βλέμμα του αρχέγονου θηρίου, λειτουργεί καταρχάς στο πλαίσιο του αρχαιοελληνικού θρησκευτικού συστήματος, και στη συνέχεια στο λαϊκό παραμύθι όπου καταγράφουμε, όπως θα δούμε, μιαν αντίστιξη. Παρατηρήθηκε παλαιότερα από τον Βερνάν (La mort dans les yeux) η πολικότητα των δαιμονικών θεοτήτων στην αρχαιότητα, η οποία στα λαϊκά παραμύθια μετασχηματίζεται σε δι-πολικότητα, εφόσον τα αρχέγονα τέρατα κάποτε μεταμορφώνονται σε μαγικούς βοηθούς του ήρωα, που τον οδηγούν στο πέρας της μυητικής του πορείας. Κι έτσι ο μύθος μεταμορφώνεται μέσα από την προσαρμογή του στο λαϊκό παραμύθι. Ως παράδειγμα, θα εξετάσουμε το παραμύθι της Τζιτζίναινας (Παραμυθοκορες).
Τα σεμινάρια «Τέχνη και ψυχανάλυση» είναι ανοιχτά στο κοινό και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει χωρίς καμιά προηγούμενη επικοινωνία.
