taxidiotis diadiktuaki
Οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου της Νατάσσας Παναγιωτοπούλου
Ένας παράξενος ταξιδιώτης
Η Ψυχανάλυση στους Ελληνικούς κλινικούς θεσμούς
Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12.00
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Αποστόλης Αγγελόπουλος, Ψυχολόγος, Ομαδικός Αναλυτής
Ειρήνη Βλαχάκη, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας
Μαρίνα Δεδούλη, Ψυχολόγος, πρόσεδρο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας
Σταμάτης Τουρνής, Ψυχαναλυτής, Διδάσκων της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας
και η συγγραφέας του βιβλίου Νατάσσα Παναγιωτοπούλου
Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω Youtube εδώ!
taxidiotis diadiktuaki
Ήδη από τη δεκαετία του 1910 συναντάμε σχετικές αναφορές Ελλήνων διανοητών αλλά και μεταφράσεις ψυχαναλυτικών κειμένων, με έμφαση κυρίως στην παιδαγωγική εφαρμογή της ψυχανάλυσης. Φωτισμένοι Έλληνες διανοητές, κυρίως παιδαγωγοί συναναστράφηκαν και αναλύθηκαν από πρωτοπόρους ψυχαναλυτές με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθούν στην ψυχαναλυτική σκέψη και κάποιοι εξ αυτών να εργαστούν κλινικά εφαρμόζοντας ψυχοδυναμική προσέγγιση. Μεμονωμένοι Έλληνες ψυχαναλυτές μέλη ψυχαναλυτικών εταιρειών του εξωτερικού έδρασαν ήδη από τη δεκαετία του 1950 κυρίως στην Αθήνα προσπαθώντας να αναπτύξουν ψυχαναλυτικούς θεσμούς, αλλά και να εφαρμόσουν την ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική σε υπάρχοντες κλινικούς θεσμούς.
taxidiotis diadiktuaki
Ήταν αυτοί που συντέλεσαν καθοριστικά στο να ωριμάσει η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός επίσημου ελληνικού ψυχαναλυτικού φορέα. Με το πέρασμα των χρόνων, όροι όπως απωθημένο, ασυνείδητο, αντίσταση, καθήλωση, σεξουαλικότητα, ψυχανάλυση, οιδιπόδειο, είναι –αν και όχι πάντα εύστοχα– σε καθημερινή χρήση στην κλινική πρακτική, αλλά και στην καθομιλουμένη, συχνά απηχώντας άλλα από αυτά που η ψυχανάλυση ορίζει.
taxidiotis diadiktuaki
Η Νατάσσα Παναγιωτοπούλου σπούδασε κλινική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Κιέβου της Σοβιετικής Ένωσης, Κοινωνική Ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων και έκανε το διδακτορικό της στη σχολή Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α), με θέμα “Η ψυχανάλυση στους ελληνικούς κλινικούς θεσμούς” με τον καθ., Θ. Τζαβάρα. paraxenos taxidiotis. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στη δημόσια περίθαλψη, με έμφαση στην αποασυλοποίηση υπό ψυχοδυναμικό πρίσμα. Εκ-παιδεύτηκε στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Ασχολήθηκε με την εκπαίδευση και εποπτεία φοιτητών ψυχολογίας σε πλαίσια κοινωνικής ψυχιατρικής. Τα τελευταία χρόνια ασκεί ιδιωτικό έργο.
taxidiotis diadiktuaki