Φεβρουάριος, 2020

01Φεβ12:00 μ.μ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ~ΑΡΜΟΣΑναστοχαστικές συγγένειες

more

Event Details

anastochastikes syggeneies athina

Οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χρήστου Ιωαννίδη

Αναστοχαστικές συγγένειες

το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12:00 στις Εκδόσεις Αρμός (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Σωτήρης Μανωλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας
Μαρίλια Αϊζενστάϊν, Διδάσκουσα Αναλύτρια της Ψυχαναλυτικής Εταρείας των Παρισίων και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας
και ο συγγραφέας του βιβλίου Χρήστος Ιωαννίδης

Τα είκοσι τρία κείμενα που απαρτίζουν τον τόμο αυτό, αποτελούν προϊόν περισυλλογής και μαθητείας στους ορίζοντες της ψυχανάλυσης και των ευρύτερων ανθρωπιστικών σπουδών, των τελευταίων τριάντα χρόνων. Αυθύπαρκτα αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, διατρέχονται από κοινές θεματικές, απορίες και διλήμματα. Καθώς προσεγγίζουν την ανθρώπινη συνθήκη, κατά την ψυχαναλυτική της –και όχι μόνο– σύλληψή της, σε μια κυκλική κίνηση, όπου ο εστιασμός μετακινείται από την θεμελιώδη της υπόσταση. Στην πλαισιώνουσα αυτήν σχεσιακή μήτρα, και πίσω. Είναι με κατάπληξη και θαυμασμό που ανιχνεύουν τα κείμενα αυτά, πως οι προτάσεις και τα πορίσματα των τόσο διαφορετικών ως προς το αντικείμενο μελέτης των σπουδών. Μεταφραζόμενα, δύνανται αβίαστα να ενταχθούν στο σώμα της ψυχαναλυτικής σκέψης, και τ’ ανάπαλιν. Αδιαμφισβήτητη είναι η διαπίστωση πως η ψυχανάλυση κατέχει στέρεα θέση στο επίκεντρο των πλεγμάτων της ευρωπαϊκής διανοητικής παράδοσης. Καθώς αδιάκοπα τρέφεται από αυτήν, και η ίδια με τη σειρά της, διαρκώς την εμπλουτίζει.
Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Καναδικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Μελετά το έργο του Winnicott, την παιδική σεξουαλικότητα, τις δομικές και αμυντικές διεργασίες του ψυχισμού, το τραύμα, την λειτουργία των θεσμών. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Τραγική ανάγνωση της ιστορίας [ Ίκαρος, 2010], Ψυχικοί δεσμοί, κοινωνικοί θεσμοί, [εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2011], Για τον Χαρακτήρα [ΜΕΤΑ, 2012], και Δρόμοι της εφηβείας [Νήσος, 2015] και Τα διαβατικά, [Αρμός, 2016].
Η Μαρίλια  Άϊζενστάϊν-Αβέρωφ είναι διδάσκουσα και εποπτεύουσα ψυχαναλύτρια της Ελληνικής και της Παρισινής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας. Υπήρξε Πρόεδρος της Παρισινής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας και του Παρισινού Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου και εκδότρια και συν-ιδρύτρια του French Review of Psychosomatics. Έγραψε βιβλία κυρίως για την ψυχοσωματική και την υποχονδρία, την μεταβίβαση, τον πόνο και την καταστροφικότητα, και πάνω από 150 εργασίες στα Γαλλικά, Ελληνικά και Αγγλικά, οι οποίες μεταφράστηκαν στα Ισπανικά, Γερμανικά και Πορτογαλικά. Το 1992 πήρε το βραβείο Maurice Bouvet.Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίλιας Αϊζενστάιν-Αβέρωφ «Ένα ψυχαναλυτικό ταξίδι»
anastochastikes syggeneies athina

Ώρα

(Σαββάτο) 12:00 μ.μ.

Τοποθεσία

Εκδόσεις Αρμός

Μαυροκορδάτου 11, 10678

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Εκδόσεις Αρμός
X
X