Video, Διαλέξεις

Κατάσταση και προοπτικές της λαογραφίας σήμερα

katastaseis kai prooptikes laografias

katastaseis kai prooptikes laografias

Eπιστημονική εκδήλωση με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των 14 τόμων της λαογραφικής σειράς του Β. Πούχνερ

Κατάσταση και προοπτικές της λαογραφίας

Χαιρετισμοί από τον πρόεδρο Μ. Γ. Μερακλή, τον γεν. γραμμ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και τον εκδότη Γιώργο Χατζηιακώβου.

Εισηγήσεις:

Μανόλης Βαρβούνης, Θρησκευτική Λαογραφία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το λαογραφικό έργο του Βάλτερ Πόυχνερ.

Άννα Λυδάκη, «Ώρα της αλήθειας, ώρα της ομορφιάς…». Θεωρία και αισθητική στο έργο του Βάλτερ Πούχνερ.

Ανδρομάχη Οικονόμου, Έρευνα, μελέτη και μουσειακή εκφορά του υλικού πολιτισμού: θεωρητικές – μεθοδολογικές προσεγγίσεις και εφαρμογές στην ελληνική λαογραφία.

Ιωσήφ Βιβιλάκης, Η συνομιλία λαογραφίας και θεατρολογίας.

Ρέα Κακάμπουρα, Αξιοποιώντας τη Λαογραφία του Βάλτερ Πούχνερ στο πλαίσιο μιας Κριτικής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Η λαογραφία ως θεωρία και «πρακτική»: ο λαϊκός πολιτισμός από τη σκοπιά της πολιτιστικής κληρονομίας και της δημόσιας λαογραφίας.

Γιώργος Κατσαδώρος, Η υπερνίκηση του τέρατος με αφορμή τις παραμυθολογικές μελέτες του Βάλτερ Πούχνερ. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η εικόνα του δράκοντα;

Γιώργος Κούζας, Μεταξύ φαντασίας και κοινωνικής πραγματικότητας: Παραμύθι, πολιτιστική βιομηχανία και μαζική κατανάλωση.

Βάλτερ Πούχνερ, Το στίγμα μιας προσπάθειας.

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε αυστριακά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 βιβλία και 200 μελετήματα για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.
Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα καθώς και το σύνολο των βιβλίων του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός. Δείτε εδώ
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βάλτερ Πούχνερ: «Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΙΣΚΙΟΣ». Ανθολόγηση ποιήσεων 2013 – 2014.
katastaseis kai prooptikes laografias

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *